Søndag, 21 oktober 2018
Sverige Är Fantastiskt Udskriv Email
...er den svenske turistforenings gamle slogan – og intet er mere rigtig!

Med en fabelagtig natur, en enorm mangfoldighed og søde mennesker, er du næsten garanteret en fantastisk oplevelse, når du besøger Sverige!
 
 

Noget af det mest storslåede ved Sverige, er den naturen. Bor man midt i det nordlige Skåne, kan man ved at tegne en cirkel med centrum i sit opholdssted og med en radius på 50 km afgrænse et område, der er større end Sjælland. Området rækker ind i Halland, en stor del af Småland, den vestligste del af Blekinge og en stor del af det nordlige Skåne, bl. a. dele af Nävlingeåsen og Hallandsåsen. Man kan med andre ord begive sig ud i naturen i alle retninger, hele kompasset rundt Og naturen foreligger i mange former: nåleskov, løvskov og blandet skov, moser og søer og vandløb, og der er god plads. Det dyrkede land findes naturligvis også, men langtfra i et omfang som på Sjælland.
Og hvad man kan foretage sig i dette område fremgår af den svenske allemansrätt. . Allemansrätten er en
… rätt för var och en att vistas i naturen och att i skog och mark plocka vilda blommor, bär och svamp.“
 

Denne ret begrænses kun af, at den skal udøves under hensyntagen til ejerne af skove og marker:
… ägaren [får] inte tillfogas skada."
 

At ingen har ret til at færdes på en grund hvor der ligger et beboelseshus, samt at adgang til afgrænsde områder kan være forbudt ved skiltning, fx militære områder turde være en selvfølge.

Allemansrätten er enestående i sin art, og et så enestående tilbud bør man ikke undlade at tage imod. Her vil vi derfor tage lovteksten på ordet og nærmere beskrive hvad man kan finde i den svenske natur:
 
 
  • Først nævnes de vilde blomster. Sverige er præget af en langt større artsrigdom end det særdeles intensivt dyrkede danske landskab. Der er altså nok at tage fat på for den botanisk interesserede.
 

  • Så er der de vilde bær. Her kan man både finde bær der er kendte fra Danmark, men der er i hvert fald mindst et bær som vi ikke kender hjemmefra.
 

  • Sidst nævnes vilde svampe. Artsrigdommen er også her større end i Danmark, så hvad enten man er generelt mykologisk interesseret eller bare har lyst til at finde nogle lækre svampe til middagsbordet, så er Sverige stedet.
 

Søerne og fiskemulighederne er ikke nævnt i loven. Men der er en ganske utrolig rigdom på søer og vandløb over hele Sverige, og der er rig mulighed for at fange fisk, også virkeligt gode spisefisk, hvilket vores egen sø også er et godt bevis på!


Som en ekstra lille "bonus", har vi lavet et lille afsnit om det svenske sprog - og nogle af faldgrupperne, hvor man finder hjælp henne m.v.


Få meget mere information om disse emner ved at klikke på menuen i højre side!

God fornøjelse!